ua en ru

Нафтові ф'ючерси торгуються в середині дня 19 травня на рівнях попереднього закриття

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet торгуються в середині дня практично без зміни до цін попереднього закриття. Волатильність нафтових котирувань пояснюється неоднозначним новинним фоном. На руку "бикам" грають опубліковані напередодні дані Міністерства енергетики США за тижневими змінами комерційних запасів енергоносіїв. Проте активність покупців стримується заявою Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) про необхідність підвищити світовий видобуток нафти.

Станом на 15:30 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (липень) - 112,28 (-0,02) при діапазоні котирувань 111,83-113,04;
- Light, Sweet Crude Oil (червень) - 99,97 (-0,13) при діапазоні котирувань 99,39-100,79.

За підсумками останніх торгів ціна американської легкої нафти (Light Sweet) виросла більш ніж на 3% і перевищила позначку в 100 дол./бар. Це сталося завдяки несподіваним даними Міністерства енергетики США, згідно з якими комерційні запаси сирої нафти в США за минулий тиждень практично не змінилися, хоча ринок не сумнівався в зростанні показника. Згідно з доповіддю Міненергетики, комерційні запаси сирої нафти в США з 7 по 13 травня 2011 р. знизилися на 15 тис. бар., тоді як аналітики, опитані Reuters, прогнозували, що запаси нафти вираcтут за тиждень на 1 млн бар.

У той же час сьогодні МЕА опублікувало рідкісне формальне звернення до країн-нафтовиробників із закликом підвищити видобуток "чорного золота". "Керуюча рада закликає виробників нафти діяти з тим, щоб запобігти негативним наслідкам для світової економіки, які можуть викликати подальше різке скорочення пропозиції, і вітає обіцянки збільшити поставки", - йдеться в заяві МЕА. Дане звернення зроблено напередодні наради ОПЕК квот нафтовидобутку, яке пройде в червні. Аналітики вже відзначили незвичайність цієї заяви, оскільки МЕА, як правило, не коментує політику нафтовидобувних країн.