ua en ru

Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні трохи відіграли своє ранкове падіння, однак поки торгуються без загальної тенденції

Станом на 15:05 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (жовтень) - 107,67 (-0,95) при діапазоні котирувань 105,15-108,67;
- Light, Sweet Crude Oil (жовтень) - 83,55 (+1,14) при діапазоні котирувань 81,18-83,80.
Нафта WTI (Light Sweet) подорожчала з початку дня більш ніж на 1 дол., що викликано її технічними покупками і дешевим доларом. В цілому за минулий тиждень 15-19 серпня офіційна ціна нафти WTI знизилася на 2,97 дол./бар., або на 3,5%, забезпечивши до теперішнього часу технічно привабливі умови для відкриття довгих позицій. У той же час американський долар на міжнародному валютному ринку FOREX з початку дня трохи знизився проти євро та інших провідних світових валют, додатково забезпечивши привабливі умови для покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлені у валюті США.
Ф'ючерс Brent продовжує торгуватися в мінусовій зоні, що багато в чому викликане очікуваннями відновлення експорту нафти з Лівії, де сили опозиції готуються до штурму резиденції полковника Каддафі. Раніше у формуванні ціни нафти Brent велику роль зіграли очікування скорочення нафтового експорту із країн ОПЕК через що почалася в лютому громадянська війна в Лівії.
Однак якщо вранці падіння котирувань Brent перевищувало 3 дол., то до цього часу воно складає менше 1 дол. На ринку акцій Європи провідні фондові індекси ростуть, і на відкритті фондових торгів в США теж очікується зростання провідних індексів, що може сьогодні підтримати ринок нафтових ф'ючерсів.
Сьогодні вранці сильний тиск на нафтовий ринок чинили побоювання зниження попиту на енергоносії в разі можливого повторення глобальної рецесії. Експерти банку Morgan Stanley знизили власний прогноз зростання світового ВВП в 2011 р. до 3,9% з 4,5%, а в 2012 р. - до 3,8% з 4,2%. Причиною погіршення прогнозу банк назвав системні проблеми в США і Європі, які "небезпечно наблизилися до рецесії".