ua en ru

Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent перед стартом фондових торгів в США торгуються в позитивній ціновій зоні

Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent перед відкриттям фондових торгів в США торгуються в позитивній ціновій зоні. Станом на 15:35 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол/бар):

- IPE Brent Crude (вересень) - 103,55 (+0,13) при діапазоні котирувань 102,77-103,82;
- Light, Sweet Crude Oil (вересень) - 88,85 (+0,35) при діапазоні котирувань 87,80-88,88.

На відкритті фондових торгів в США очікується слабке та помірне зростання провідних індексів (за винятком індексу NASDAQ-100), про що свідчить динаміка угод з їх ф'ючерсами. Сьогодні в США також будуть опубліковані дані за липень про продажі житла на первинному ринку. Очікується, що продажі збільшаться і складуть 372 тис. об'єктів проти 369 тис. місяцем раніше.

На цьому тлі ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні потроху ростуть і продовжують технічно відігравати своє недавнє падіння. Нафта на біржах продовжує дорожчати через збереження технічно привабливих умов для покупок нафтових ф'ючерсів. За 23 і 20 липня ціни на нафту на біржах впали в середньому на 4,8%. Напередодні ціни на нафту підвищилися менш ніж на 0,5%, зберігши достатній технічний потенціал для свого подальшого зростання.

Покупкам нафтових ф'ючерсів сьогодні також додатково сприяє обстановка на міжнародному валютному ринку FOREX. Американський долар з початку потроху дешевшає проти євро і інших валют, що дозволяє здійснювати покупки нафти й інших активів, що котируються в валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) сьогодні опустився нижче позначки 83,7 пункту після того, як напередодні цей індикатор вперше більш ніж за два роки встановився вище рівня 84 пункту.

У той же час нафтові котирування ростуть не дуже стабільно. Їх зростання заважають очікування збільшення в США запасів нафти і нафтопродуктів. Сьогодні будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні. За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані сьогодні, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 20 липня, збільшилися на 1,3 млн бар., запаси бензинів виросли на 2,3 млн бар., а запаси важких дистилятів зросли на 2,6 млн бар.

Для гравців на підвищення оціночні дані API виявилися значно "гірше" прогнозу галузевих експертів, які напередодні ввечері прогнозували, що за звітний тиждень комерційні запаси сирої нафти в США зменшилися на 200-250 тис. бар., запаси бензинів знизилися на 750-800 тис. бар., однак запаси важких дистилятів збільшилися на 1,0-1,1 млн бар.

Нагадаємо, нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 24 липня 2012 р. перший раз за три торгові дні трохи подорожчала. Ціни на нафтові ф'ючерси напередодні підвищилися через технічного відскоку, однак через чергового подорожчання американського долара змінилися за день неістотно.

Відзначимо, ціна нафтової "кошика" ОПЕК за станом на звітну дату 24 липня 2012 р. підвищилася на 0,4% і встановилася вище 100,5 дол/бар.