ua en ru

Нафтова компанія Shell і американський банк Goldman Sachs отримали антипремію в Давосі

Американський банк Goldman Sachs і нідерландсько-британська нафтова компанія Shell стали лауреатами антипремії Public Eye Shame Awards в Давосі. За версією асоціації Бернської декларації та швейцарського відділення Greenpeace, Goldman виявився занадто жадібним до прибутку, тоді як Shell скоювала злочини проти природи.

На думку професійного журі, Goldman Sachs наживається на бідних і сприяє збільшенню капіталу окремих особистостей. Крім того, кредитний інститут виручив мільйони на фінансовій кризі, в особливості в Греції. "Угоди Goldman по деривативах погіршили становище Греції в єврозоні, а прості греки в цій грі виявилися заручниками", - цитує AFP фінансового експерта асоціації Бернської декларації Андреаса Міссбаха. Греція спільно з Goldman Sachs проводила операції з кредитними дефолтними свопами. Згідно угоді банк виплачував уряду Греції аванси в обмін на майбутні платежі з бюджету. Такі угоди дозволяли країні одержувати додаткові кредити під майбутні витрати, але при цьому вони не відбивалися на показниках зовнішнього боргу, так як були позабюджетними. Це дозволяло довгий час маскувати розміри бюджетної дірки. Goldman Sachs стверджує, валютні свопи зіграли мінімальну роль в поточній фінансовій кризі Греції, а транзакції відповідали європейським нормам.

Shell отримала премію народних антипатій - за компанію проголосували майже 42 тис. осіб. Активісти Greenpeace вважають, що Shell бере участь у найризикованіших і "брудних" нафтових проектах, зокрема, отримавши дозвіл на освоєння родовищ в Арктиці. У минулому році судно Esperanza від Greenpeace патрулювати роботу нафтогіганта на Алясці.

Антипремія The Public Eye Shame Awards вручається щорічно з 2000 року в ході зустрічі Всесвітнього економічного форуму в Давосі. У минулому році її лауреатами стали британський банк Barclays і бразильська гірничодобувна компанія Vale.

Читайте також: Ставицький підписав угоду з Shell про видобуток сланцевого газу на Юзівській ділянці.