ua en ru

Нафта на біржах 9 листопада дешевшає через зміцнення позицій американського долара

Нафта на біржах 9 листопада 2011 р. дешевшає. Станом на 12:10 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (грудень) - 114,20 (-0,80) при діапазоні котирувань 114,18-115,75;
- Light, Sweet Crude Oil (грудень) - 95,77 (-1,03) при діапазоні котирувань 95,52-97,32.
Ціни на нафтові ф'ючерси знижуються через зміцнення позицій американського долара. Індекс долара для шести провідних світових валют підріс з початку дня майже на 0,7% і перевищив позначку 77 пунктів, забезпечивши непривабливі умови для покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США. Напередодні цей показник опустився до мінімуму за шість торгових днів і встановився нижче 76,6 пункту.
Зниженню цін на нафтові ф'ючерси сьогодні також сприяють їх технічні продажі. Так, ціна нафти WTI (Light Sweet) за попередні п'ять торгових днів виросла на 5%, а ціна нафти Brent за чотири попередні сесії піднялася на 5,2%. У тому числі за підсумками торгів 8 листопада офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) оновила свій тримісячний максимум і встановилася вище позначки 96 дол./бар., а ціна нафти Brent вперше за два місяці досягла значення 115 дол./бар., забезпечивши сьогодні привабливі умови для спекулятивних продажів і фіксації прибутку.
У Європі провідні фондові індекси сьогодні знижуються, що чинить додатковий тиск на нафтові котирування. Інвестори усвідомлюють, що зміна політичного керівництва у Греції та Італії не зможе відразу вирішити проблему боргової кризи країн єврозони.
Сьогодні в 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США із запасів нафти і нафтопродуктів в країні, які, можливо, змінять ситуацію на ринку нафтових ф'ючерсів.
Учасники ринку очікують помітного скорочення запасів нафтопродуктів у США. За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані сьогодні, запаси бензинів у США за підсумками звітного тижня, що завершився 4 листопада, зменшилися на 1,5 млн бар., а запаси важких дистилятів скоротилися на 2,9 млн бар. При цьому комерційні запаси сирої нафти в США, за даними API, збільшилися за звітний тиждень незначно - на 150 тис. бар.
Дані API сьогодні виглядають краще прогнозу галузевих експертів, зробленого 8 листопада, що може забезпечити підтримку нафтовому ринку. Напередодні увечері галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, що завершився 4 листопада, комерційні запаси сирої нафти в США могли збільшитися на 1,0-1,1 млн бар., запаси бензинів могли зрости на 1,4-1,5 млн бар., а запаси важких дистилятів могли зменшитися за звітний тиждень на 2,4-2,5 млн бар.
Нагадаємо, на початку дня ціни на нафтові ф'ючерси росли, чому сприяли дані про зниження рівня інфляції в Китаї і очікування ослаблення монетарної політики ЦБ КНР. За підсумками жовтня 2011 р. споживчі ціни в Китаї зросли на 5,5% проти 6,1% у попередньому місяці. Разом з тим, індекс цін виробників в жовтні ц.р. виріс на 5% проти 6,5% у вересні.