ua en ru

Нерухомість України: час діяти?

В останні місяці спостерігається помітний спад на ринку нерухомості України. Динаміка змін по території держави розподілена нерівномірно. У західних регіонах відмічено незначне зниження цін і темпів продажів. У східних ринок повністю встав. У Донецьку ціни на житло впали в десятки разів. Власники віддають квадратні метри за безцінь, або міняють на житло в Криму.Росіяни завжди жваво цікавилися українською нерухомістю. У 2012 році близько 50% угод з нерухомістю на території півострова Крим відбувалася за участю російського капіталу. 25% житла в Криму набували громадяни України. Зараз Крим б'є рекорди за цінами квадратного метра. Київська нерухомість, навпаки, дешевшає, а преміум-клас особливості. При цьому ціни на бюджетні метри падають менш помітними темпами.

В останні місяці спостерігається помітний спад на ринку нерухомості України. Динаміка змін по території держави розподілена нерівномірно. У західних регіонах відмічено незначне зниження цін і темпів продажів. У східних ринок повністю встав. У Донецьку ціни на житло впали в десятки разів. Власники віддають квадратні метри за безцінь, або міняють на житло в Криму.
Росіяни завжди жваво цікавилися українською нерухомістю. У 2012 році близько 50% угод з нерухомістю на території півострова Крим відбувалася за участю російського капіталу. 25% житла в Криму набували громадяни України. Зараз Крим б'є рекорди за цінами квадратного метра. Київська нерухомість, навпаки, дешевшає, а преміум-клас особливості. При цьому ціни на бюджетні метри падають менш помітними темпами.
Скорочення ринку нерухомості, на думку експертів, продовжиться ще якийсь час і нерухомість знову почне набувати реальну вартість. Уряд України вже почало робити активні кроки по зміні ситуації: військовим дозволили приватизувати житло в гуртожитках, банкам заборонили вилучати нерухоме майно боржників, які брали іпотеку в іноземній валюті, «молодіжна» іпотека, безсумнівно, незабаром знову відновитися.
Страхування
Конфедерація будівельних організацій України зі свого боку пропонує ввести обов'язкове страхування нерухомості на стадії будівництва, щоб підтримати істотно скоротилися продажі житла. Страхування нерухомості хоч якось допоможе заспокоїти інвесторів і в короткі терміни відновити ринок. Поки пропонується страхувати лише ризики девелоперських організацій, а з часом перейти (за аналогією з каско ) і до майнового страхування будівель.
Крим
Для бажаючих зберегти нерухомість на території АРК, питання страхування нерухомості та прав власності на неї особливо актуальне. Страхові ризики, в даному випадку, досить конкретні і, за оцінками аналітиків, не дуже високі, тому і страховка коштує відносно недорого. Правда, страхові компанії Росії і України відмовлять у відшкодуванні збитку, якщо страховий випадок настане в результаті військових дій.
Вартість Кримської нерухомості зростає. За оцінками аналітиків, активи громадян України досягнуто максимальної ціни після будівництва мосту через Керченську протоку. Можливість отримувати ренту з відпочиваючих в Криму в українських власників зберігається. Ціни оренди зростають, однак, що бажають контролювати нерухомість, пересуваючись по території Криму на власній автомашині, рекомендується оформити (хоча б на мінімальну суму) договір каско на Україні або придивитися до каско калькулятору великої російської компанії. Так буде спокійніше.
Мультилистинг
Близько 90% угод з нерухомістю в західних країнах відбувається за допомогою єдиної бази даних об'єктів нерухомості (мультілістінга). В нашій країні такої системи немає із-за відсутності консенсусу між ріелторами з питання розподілу комісійних. Мультилистинг, без сумніву, суттєво полегшив би життя всім суб'єктам ринку нерухомості України. Як і універсальні каско калькулятори у добровільному страхуванні, мультилистинг зробив би процес підбору варіантів продажу, купівлі або обміну житла більш прозорим і суттєво пожвавило б активність на ринку нерухомості в цілому.
Джерело: domik.ua

Нерухомість України: час діяти?