ua en ru

Нерухомість в містах-привидів»: небезпечно чи вигідно

Нерухомість традиційно вважається вигідним об'єктом для інвестицій, який приносить невеликий, але стабільний дохід. Однак навіть у цій «тихій гавані» для капіталу є свої, нехай невисокі, але все-таки ризики і небезпеки. Адже навіть самий затишний і перспективний куточок планети може спіткати катастрофа, яка перетворить процвітаюче місто чи курорт в покинуте місце, про який будуть складати містичні легенди.

Покинуті населені пункти часто називають «містами-примарами». Всі вони повністю або в більшій частині покинуті своїми мешканцями внаслідок різних причин. Це можуть бути і спад економічної активності, війни, природні або техногенні катастрофи. Загалом, все те, що робить проживання в цьому місті некомфортним або неможливим. Не слід плутати «місто-привид» із зниклим містом, так як останній просто зникає з місцевості або перетворюється в непізнані руїни, тоді як «привиди» зберігають свій архітектурний вигляд і перебувають у тому стані, яке було на момент відходу жителів.

Як виглядають ці міста, з яких причин, колись галасливі вулиці перетворюються в безжиттєву пустелю, на які ознаки варто звертати увагу інвесторам при купівлі нерухомості, - спробуємо розглянути цю тонку грань разом з експертами розділів "новини нерухомості" і "новини світу" журналу "Біржовий лідер".

ТОП-1. Острів Гункандзіма (Японія). Одним з найбільш примітних покинутих міст став колись населений японський острів. І хоча в офіційних документах його називають Хашима, з-за форми ландшафту, що нагадує військовий корабель, його прийнято називати Гункандзіма, що японською означає «крейсер».

ТОП-2. Детройт (США). Про цьому місті-примарі знають багато і що примітно - знаходиться він на території одного з найбільш економічно розвинених країн. На початку 20-го століття місто особливо активно розвивався за рахунок бутлегерів, які в період «сухого закону» зробили з нього подобу штаб-квартири.

Зароблені капітали на незаконних продажу спиртного щедро інвестувалися в розвиток міста. В результаті Детройт стали називати «західним Парижем» за вишукану архітектуру і широкі вулиці. Втім, це був далеко не єдиний період зростання міста. Саме тут кувався бурхливе зростання ринку автомобілебудування, коли Генрі Форд, Уолтер Крайслер і брати Додж розмістили свої заводи з виробництва авто. Це дозволило стати Детройту одним з найбагатших міст США.

ТОП-3. Вароша (Кіпр). Цей кіпрський курорт був відомий всьому світу своїми готелями і пляжами. Тут завбачливі англійці і німці бронювали номери в готелях на багато років вперед. І тодішня передбачливість зіграла злий жарт. У 70 - х роках минулого століття саме це містечко перетворився на жертву військового конфлікту між Грецією і Туреччиною (див. статтю (Нерухомість: які країни небезпечні для інвестицій?"), ставши одним з найвідоміших «міст-примар» світу.

ТОП-4. Балестріно, Італія. Балестріно єдиний «місто-привид» у світі по-справжньому багатою історією. Перша згадка про нього датується 11 століттям. Тоді село належало бенедиктинському абатстві Сан-П'єтро дей Монті. У 1860 році там проживало близько 850 чоловік і це було піковим населенням містечка.

ТОП-5. Прип'ять (Україна). Є свій «місто-привид» і в Україні, назва якого Прип'ять. Знаходиться він на півночі України, якраз в зоні Чорнобильської аварії, яка і стала причиною його занепаду. До аварії в 1986 році населення становило близько 50 тис. чоловік, велика частина яких працювала на Чорнобильській АЕС.