ua en ru

Неприпустимо змінювати виборче законодавство напередодні виборів, - "Український вибір"

Змінювати виборче законодавство напередодні виборів на догоду чиїмось інтересам неприпустимо, вважає заслужений юрист України, заступник голови Громадського руху "Український вибір" Василь Німченко.

У своїй статті, присвяченій даній проблемі, юрист нагадав про Розділ ІІ Керівних принципів щодо виборів, прийнятих Венеціанською комісією на 52-й пленарній сесії 5-6 липня 2002 року: "Слід заборонити переглядати основоположні елементи закону про вибори, зокрема регулюють саму виборчу систему, склад виборчих комісій і визначення меж виборчих округів, менш ніж за рік до проведення виборів, або ж потрібно закріпити їх у конституції або в документі, що має більш високий статус, ніж звичайний закон".

Крім того, "Кодекс належної практики у виборчих справах (CDL-AD 2002) констатує, що "стабільність закону є вирішальною для довіри до виборчого процесу", у зв'язку з чим необхідно уникати його зміни "безпосередньо перед виборами", - підкреслив Німченко.

"Подібні ініціативи щодо зміни виборчого закону - це не що інше, як фетишизм, спроба законодавця змінити і доповнити зазначений закон приписами і положеннями, які апріорі не можуть бути реалізовані на стадіях вже минулих виборчих етапів і майбутніх до 26 жовтня виборчих процедур і голосувань, тим більше на території, де триває збройне протистояння", - вважає Німченко.

Він переконаний, що подібні зміни вигідні тим політичним силам, які не користуються довірою і підтримкою в суспільстві, але претендують на роль захисників національних інтересів.

"Внаслідок нав'язування суспільству нетерпимості до інакомислення, а також диктатури насильства суспільство було розколото, а з-за злочинної бездіяльності влади не було зроблено все необхідне для відбиття військової агресії, запобігання втрати територіальної цілісності та припинення сепаратизму. Саме з цим пов'язані поразка української армії у театрі військових дій, загибель тисяч військовослужбовців і мирних громадян, руйнування міст і сіл Донбасу", - йдеться в статті Німченко.

На думку юриста, змінювати законодавство напередодні виборів на догоду чиїмось інтересам неприпустимо, яким би досконалим воно не було. Крім того, від складу майбутнього парламенту багато в чому буде залежати доля країни.

"Не можна не погодитися з твердженням одного з лідерів "Опозиційного блоку" Ст. Рабиновича: "За 6 днів до виборів міняти законодавство - це злочин перед законодавством і своїм народом. Давайте не дамо підтасувати вибори. Те, що вибори повинні пройти і повинні пройти чесно - це запорука нашого майбутнього", - підсумував Німченко.