ua en ru

НБУ виступає проти зміни механізму реструктуризації валютних кредитів

На засіданні парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності, яке відбулося у вівторок, 23 липня, депутати спільно з представниками Нацбанку обговорили законопроект про конвертації валютних кредитів у гривню. Остаточний варіант документа, який буде винесений на друге читання, вже погоджено з представниками МВФ. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

"Спочатку Фонд був категорично проти конвертації валютних кредитів. Нагадаю, що в Угорщині саме після аналогічної конвертації програма співпраці з МВФ була припинена. Але нашим головним аргументом стало те, що законопроект Руслана Князевича передбачає скасування мораторію на відчуження заставного майна. Нинішній стан справ для МВФ взагалі є неприпустимим", - сказала глава Нацбанку Валерія Гонтарєва.

Нагадаємо, законопроект Руслана Князевича № 4185а-2, прийнятий у першому читанні 3 липня, передбачає реструктуризацію кредитів, взятих на купівлю житла або майнових прав на житло для власного проживання позичальника та його сім'ї, яке знаходиться в заставі. При цьому непогашена сума за кредитом на початок року має становити до 1 млн грн, а сам позичальник - не мати прострочень або вчасно їх погасити до моменту конвертації. Переклад позик повинен бути здійснений за офіційним курсом на день проведення реструктуризації.

Кредитна ставка після реструктуризації повинна залишитися незмінною. При цьому в першу чергу позичальник буде платити тільки частина тіла кредиту, посчитанную за курсом 7,99 грн/дол., а різниця між курсом на початок року (7,99 грн/дол.) і курсом на момент конвертації буде погашатися позичальником у другу чергу. Хоча банк зможе її і списати.

Зокрема, МВФ порекомендував, щоб реструктуризувати заборгованість могли лише ті позичальники, які доведуть, що вони не можуть погасити борг. "Ті, хто отримує високу заробітну плату, яка перевищує розмір щомісячного платежу, під цю програму не потраплять", - уточнила Гонтарєва.

Більшість членів комітету згодні з пропозиціями Нацбанку і МВФ. Детальніше.