ua en ru

НБУ вводить ризикорієнтований підхід до інспекторських перевірок банків

НБУ вводить ризикорієнтований підхід до інспекторських перевірок банків Фото: Національний банк України (НБУ)

Частота перевірок буде залежати від значення банку для системи в цілому

Національний банк України (НБУ) змінив вимоги до планування інспекційних перевірок банків та інших осіб, які охоплюються його наглядовою діяльністю, з урахуванням установок Європейського банківського органу з організації єдиної процедури та методології процесу наглядових перевірок і оцінки (Supervisory Review and Evaluation process, SREP). Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як пояснили в Нацбанку, такий підхід полягає в тому, що періодичність проведення регулятором інспекційних перевірок буде залежати від величини банку (його значення для системи) і його ризиків.

зокрема, банки та інші особи, які охоплюються наглядовою діяльністю НБУ, будуть перевірятися відповідно до затверджених правлінням НБУ плану інспекційних перевірок, складеного на основі ризик-орієнтованого підходу з урахуванням проведеної регулятором оцінки банків при здійсненні безвиїзного банківського нагляду.

Зазначені зміни внесені в положення про організацію та проведення інспекційних перевірок постановою правління Національного банку України від 2 травня 2018 № 47 "Про внесення зміни до положення про організацію та проведення інспекційних перевірок", яка набирає чинності з 4 травня 2018 року.

Нагадаємо, раніше Національний банк оприлюднив методологію, за якою в 2018 році буде здійснена оцінка стійкості банків.