ua en ru

НБУ вводить аутсорсинг на послуги з інкасації

НБУ вводить аутсорсинг на послуги з інкасації Фото: НБУ

Постанова набирає чинності з 01 січня 2016 року

Національний банк України буде видавати юридичним особам ліцензії на здійснення послуг з інкасації. Про це йдеться в постанові правління НБУ від 24 грудня 2015 року № 926 "Про затвердження Положення про порядок видачі юридичним особам ліцензій на надання банкам послуг інкасації", передає прес-служба НБУ.

Постанова набирає чинності з 01 січня 2016 року. Для отримання такої ліцензії юридична особа зобов'язана виконати низку вимог.

Крім того, відповідні зміни вносяться до Інструкції з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей у банківських установах в Україні (постанова Правління Національного банку України від 23 грудня 2015 року № 922).

Таке рішення обумовлене необхідністю оптимізації процесів готівкового обігу з урахуванням сучасного світового досвіду, який передбачає можливість залучення спеціалізованих компаній (Саѕһ-in-Tranzit компаній або ЗВТ-компаній) до процесів аутсорсингу в сфері готівкового обігу, зокрема, надання банкам послуг з інкасації готівки.

Як зазначив директор департаменту грошового обігу Національного банку україни Віктор Зайвенко, досвід провідних європейських країн свідчить про успішну роботу ЗВТ-компаній до аутсорсингу з питань інкасації та перевезення готівки.

За його словами, реалізація норм Постанови № 926 сприяти поліпшенню фінансового клімату для банків, оскільки дозволить направити на капіталізацію кошти, вивільнені в результаті скорочення витрат банків на забезпечення логістики грошових потоків і створення для цього безпечних умов.

Він додав, що на ЗВТ-компанії також перекладаються ризики в роботі персоналу з готівкою і ціла група ризиків, пов'язаних з транспортуванням готівки.

Нагадаємо, правління НБУ 24 грудня прийняв постанову № 942 "Про затвердження Положення про порядок попередньої кваліфікації осіб, які можуть брати участь у виведення неплатоспроможних банків з ринку, і погодження набуття ними участі в банках".