ua en ru

НБУ запровадив нові операції з депозитними сертифікатами

НБУ запровадив нові операції з депозитними сертифікатами Фото: Національний банк України

Регулятор має намір зробити операції з депозитними сертифікатами більш прозорими

Національний банк України (НБУ) розширив перелік операцій з депозитними сертифікатами. Регулятор консолідував в одному документі порядок обліку депозитних сертифікатів і проведення усіх видів операцій з ними на первинному і вторинному ринку. Відповідну постанову № 859 опубліковано на офіційному сайті фінустанови, повідомляє прес-служба Нацбанку.

У відповідній постанові "Про затвердження положення про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України" регулятор врегулював взаємодію нбу з комерційними банками під час купівлі-продажу депозитних сертифікатів на первинному і вторинному ринку під час надання кредитів банкам під заставу цих документів.

Крім того, у постанові, повідомляє прес-служба НБУ ввів дві нові операції з депозитними сертифікатами на вторинному ринку. Зокрема, банки можуть здійснювати на біржах операції репо з переходом прав власності на депозитні сертифікати з цими інструментами. Також банки отримують можливість купувати і продавати депозитні сертифікати на позабіржовому ринку не тільки за принципом "постачання без оплати", а також за принципом "поставка проти оплати".

У повідомленні також йдеться, що в цілому цей документ робить операції з депозитними сертифікатами більш прозорими і надає можливість регулятору більш ефективно використовувати ці інструменти для регулювання грошово-кредитного ринку та ліквідності банків. Крім того, розширення спектра операцій дозволить збільшити можливості банків щодо використання депозитних сертифікатів на вторинному ринку для управління власною ліквідністю.

Нагадаємо, раніше НБУ повідомляв про те, що видав свідоцтво платіжної системі "Правекс-Телеграф".