ua en ru

НБУ не може впливати на курс і підтримувати його на певному рівні, - Чурій

НБУ не може впливати на курс і підтримувати його на певному рівні, - Чурій Фото: Олег Чурій (Press office NBU)

Чурій заявив, що НБУ "не відповідає за курс ні за законом, ні за Конституцією"

Національний банк України (НБУ) не може впливати на курс і підтримувати його на певному рівні. Про це в ході круглого столу заявив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Як зазначив Чурій, в Україні з середини 2015 року плаваючий курс гривні і НБУ "не відповідає за курс ні за законом, ні за Конституцією".

"Мета НБУ - досягнення низької стабільної інфляції, але не досягнення якогось певного курсу. Курс у нас плаваючий. Ми не можемо впливати на курс. Ми не можемо його підтримувати на певному рівні. У нас є досить обмежений резерв для того, щоб ми могли проводити операції на ринку, згладжувати коливання. Нічого більше. Ідея підтримки курсу абсолютно неправильна в корені. Національний банк не друкує долари, євро...Курс - це попит-пропозиція. Якщо попит більший, ніж пропозиція, є кілька варіантів утримання курсу: або ми набираємо борги в іноземній валюті, або ми витрачаємо резерви, або і перше, і друге разом", - зазначив він.

За словами Чурія, з 2011 року по 2014 рік для утримання курсу на певному рівні НБУ витратив 40 млрд доларів, тоді як борг України в іноземній валюті становив 46 млрд.

"Це призвело до чогось хорошого? Нічого подібного. У нас була криза. Країні перестали давати гроші, а у НБУ закінчилися резерви", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що курс долара на міжбанку у продажу станом на 13:40 28 серпня 2018 року в порівнянні із закриттям попередньої сесії підвищився на 9 копійок - до 28,07 гривень за долар, курс купівлі піднявся до 28,02 гривень за долар.

Крім того, повідомлялося, що курс долара в обмінних пунктах України сьогодні зранку в продажу в порівнянні з попереднім торговим днем підвищився на 14 копійок - до 28,10 гривень за долар, курс купівлі долара склав 27,82 гривень за долар.