ua en ru

НБУ: Ймовірність отримати фальшивий рубль або євро набагато вище, ніж фальшиву гривню

На 1 млн штук справжніх банкнот російських рублів в 2012 р. припадало 12,8 штук підробок. У країнах Євросоюзу за результатами минулого року цей показник становив приблизно 36 штук підроблених банкнот євро. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів Віктор Нестеренко, директор генерального департаменту регулювання грошового обігу Національного банку України.

"За підсумками 2012 р. на 1 млн штук справжніх банкнот гривні припадало приблизно 4,1 штук підроблених банкнот. Ситуація з вилученням з обігу підроблених банкнот національної валюти є стабільною і не носить загрозливого характеру", - повідомив Віктор Нестеренко.

Відповідаючи на запитання, що робить НБУ для посилення захисту купюр, представник банківського регулятора зазначив, що робота з удосконалення дизайну та елементів захисту готівкових гривень ведеться постійно, однак "інформація про плани і напрацювання в частині захисту та модернізації банкнот гривні є закритою".

У той же час представник НБУ зазначив, що у світовій практиці центральні банки регулярно вдосконалюють дизайн готівкових грошей.

"Центробанки міняють або вдосконалюють дизайн банкнот в середньому раз на 5-7 років. Втім, ці терміни залежать від багатьох факторів, як суспільно-політичного, так і техніко-економічних", - сказав представник Національного банку.

За даними НБУ, станом на 1 липня 2013 р. в обігу перебуває 2,7 млрд штук банкнот гривні дев'яти номіналів.