ua en ru

НБУ: У банківському секторі досить гривневої ліквідності для нормального функціонування

У вітчизняних банків досить гривневої ліквідності, щоб нормально функціонувати. Про це в ході публічної дискусії, організованої 26 липня, заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, пише "Дзеркало тижня. Україна".

"Ліквідність, яка є на ринку, дозволяє нормально функціонувати системі. Так, ставки моментами піднімаються високо, але як піднімаються, так і падають вниз. Ринок повинен сам працювати і встановлювати ставки. НБУ - це орган, який може "підкидати" ліквідність, щоб при необхідності приборкати ситуацію. Ми проводимо не жорстку, а стриману монетарну політику. І плануємо дотримуватися такої лінії, поки не активізуються реальні кредитні програми", - підкреслила представник НБУ.

У свою чергу голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук також відзначив, що в банківському секторі в цілому досить гривневих ресурсів. У той же час їх і не так багато треба через поточне пасивне кредитування.

На думку банкіра, зайва гривнева ліквідність системі не потрібна, інакше учасники ринку будуть спекулювати на валютному ринку. "Надлишкова ліквідність тисне на банки, у них можуть формуватися збитки, оскільки є необхідність платити відсотки по вкладах. Краще, якщо регулятор економічними методами ці гроші вибирає з обороту", - вважає Лавренчук.

Відзначимо, раніше міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що посткризове відновлення українських банків залишається на низькому рівні.