ua en ru

НБУ посилить контроль над платіжними системами з 14 січня

Міністерство юстиції України 26 грудня 2013 р. зареєструвало за № 2213/24745 постанову правління Національного банку України "Про затвердження Положення про порядок проведення перевірок щодо дотримання об'єктами нагляду (оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні" №503 від 09.12.2013. Про це РБК-Україна повідомила прес-служба НБУ.

Постанова визначає порядок організації та проведення Національним банком України перевірок дотримання вимог законодавства України об'єктами нагляду (оверсайта) платіжних систем, якими є платіжні організації платіжних систем, створені резидентами, клірингові та процесингові установи, учасники/члени платіжних систем, інші особи, уповноважені надавати окремі види послуг або здійснювати операційні та інші технологічні функції щодо переказу коштів.

Також постановою вносяться зміни до Положення про порядок накладення адміністративних штрафів, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2001 р. № 563, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 січня 2002 року за № 62/6350 (зі змінами), щодо надання права керівнику робочої групи, який здійснює перевірку дотримання об'єктами нагляду (оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні, складати протокол про адміністративне правопорушення в разі їх виявлення.

"Зазначений нормативно-правовий акт сприятиме виявленню та попередженню проявів ризиків у платіжних системах, підвищенню надійності та ефективності платіжних систем, їх безперервному функціонуванню в Україні та прозорості платіжного ринку в Україні", - йдеться у повідомленні.

Постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування.

Постанова буде опублікована у виданні "Офіційний вісник України" орієнтовно 14 січня 2014 р.