ua en ru

НБУ затвердив стратегію розвитку Національної системи масових електронних платежів

Національний банк України затвердив стратегію розвитку Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП). Про це в ході прес-конференції повідомила директор генерального департаменту інформаційних технологій та платіжних систем Національного банку України Наталія Синявська, передає кореспондент РБК-Україна.

"Національним банком прийнята стратегія розвитку так званого національної системи масових електронних платежів. До недавнього періоду НСМЕП розвивався як локальна система на певному програмному забезпеченні. Найближчим часом розвиток буде йти на так званій EMV-платформі. Це відкриті міжнародні стандарти, які використовуються і Visa і MasterCard", - повідомила Синявська.

За її словами, це означає, що вся платіжна структура України і POS-термінали, і банкомати зможуть приймати карти платіжної системи.

Проте чиновник не назвала точні терміни реалізації.

"Досить складний підготовчий період. Але я думаю, що в найближчий рік це буде 100% вже зроблено", - сказала Синявська.

Крім того, за її словами виплати вкладів колишнім вкладникам Ощадбанку СРСР відбуваються саме на такі картки.

"Коли буде побудована інфраструктура, побудований маршрутизатор всередині країни, ці картки зможуть прийматися будь-яким банком будь-яким пристроєм, будь-яким POS-терміналом", - додала вона.

Нагадаємо, кількість активних платіжних карт в Україні в I півріччі зменшилася на 7,6% - до 32,2 млн штук.