ua en ru

НБУ спростив банкам купівлю валюти

НБУ спростив банкам купівлю валюти Фото: Національний банк України

Тепер банкам не потрібно подавати заявки на участь у Системі підтвердження угод для проведення операцій з іншими уповноваженими банками

Національний банк України (НБУ) спрощує порядок проведення банками валютних операцій. З цією метою правління Нацбанку прийняло постанову №473 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України". Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Постанова передбачає зміну підходу до підтвердження операцій купівлі-продажу іноземних валют і банківських металів в Системі затвердження угод. Крім того, документ скасовує подачу заявок на участь у Системі підтвердження угод для проведення операцій з іншими уповноваженими банками. Заявки будуть подаватися тільки для операцій з НБУ.

Крім того, скорочується обсяг інформації, який необхідно вказувати банкам у заявці на участь у системі підтвердження угод, і скасовується для уповноважених банків підтвердження операцій з купівлі-продажу інвестиційних монет України із НБУ.

Директор департаменту відкритих ринків Сергій Пономаренко так прокоментував прийнятий документ: "Дана постанова істотно спрощує для банків процедуру реєстрації операцій у Системі підтвердження угод, тепер банки зможуть відразу підтверджувати укладені між ними угоди. Разом з цим буде забезпечена прозорість оперативної інформації, яка подається банками засобами цієї системи ".

Нагадаємо, раніше НБУ запропонував зменшити граничну суму розрахунків готівкою для фізичних осіб з 150 тис. грн до 50 тис. грн.