ua en ru

НБУ вимагає від дрібних банків відмовитися від протизаконної діяльності

НБУ вимагає від дрібних банків відмовитися від протизаконної діяльності Фото: Валерія Гонтарєва

Банки, що порушують законодавство, Нацбанк тепер може виводити з ринку за один день

Дрібним банкам необхідно збільшити капітал до 120 млн гривень до середини 2016 р., розкрити кінцевих власників, знизити частку інсайдерських кредитів і не займатися протизаконною діяльністю. Про це голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва заявила в ході зустрічі регулятора з керівниками банків 3 і 4 груп, повідомляє прес-служба Нацбанку.

За даними НБУ, в 3 і 4 групи банків за розмірами активів входить 92 фінустанови, їх частка на ринку становить близько 10%.

"У НБУ нульова толерантність щодо схемних дій банків. Зараз у Нацбанку є можливість виводити такі банки з ринку за один день, навіть без етапу віднесення до категорії проблемних", - зазначила глава НБУ, Валерія Гонтарєва.

За словами першого заступника голови НБУ Олександра Писарука, маленькі і середні банки повинні виконувати всі умови і стандарти Національного банку: "Незалежно від розмірів активів вони повинні бути платоспроможними, мати бізнес-модель ведення своєї діяльності, привести кредитування пов'язаних осіб до нормального рівня, легалізувати прозору структуру власності банку і не здійснювати ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ має намір оскаржити рішення суду про виплату 19,56 млн гривень банку "Базис".