ua en ru

НБУ удосконалює підхід до проведення валютних інтервенцій на міжбанківському ринку

НБУ удосконалює підхід до проведення валютних інтервенцій на міжбанківському ринку Фото: Національний банк України (НБУ)

Форма проведення інтервенцій буде визначатися ситуацією на ринку

Національний банк України (НБУ) змінює підхід до вибору форми проведення валютної інтервенції на міжбанківському ринку. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як повідомляється, з цією метою правління відкоригувало Стратегію валютних інтервенцій Національного банку України на 2016-2020 роки , що визначає політику Національного банку на міжбанківському валютному ринку з вересня 2016 року.

Стратегія передбачає можливість Національного банку україни здійснювати валютні інтервенції в чотирьох формах - валютний аукціон, інтервенції за єдиним курсом, запит щодо найкращого курсу і адресна інтервенція.

Досі пріоритетною формою здійснення валютних інтервенцій визначався валютний аукціон. Проте з моменту прийняття стратегії інші форми валютних інтервенцій також підтвердили свою ефективність, зокрема для оперативного втручання в незначних обсягах. Тому правління вважає за необхідне відмовитися від пріоритетності конкретних форм інтервенцій. Натомість, доцільність використання тих чи інших форм інтервенцій буде визначатися в залежності від ситуації на міжбанківському валютному ринку.

Разом з тим, враховуючи необхідність мінімізувати вплив центробанку на напрям курсового тренду при проведенні інтервенцій для накопичення резервів, Національний банк і надалі буде віддавати пріоритет тим форм інтервенцій, за якими Національний банк не пропонує, а бере запропоновану іншими учасниками валютного ринку ціну. Такими формами інтервенції, де Національний банк виступає "прайс-тейкером", є валютний аукціон і інтервенція за кращим курсом.

Також Національний банк планує найближчим часом перейти до здійснення валютних інтервенцій з використанням Matching - нового функціоналу для укладення угод в торговельно-інформаційних системах (Bloomberg, Thomson Reuters і т. п.).

Новий функціонал передбачає можливість для Національного банку, як і для інших учасників ринку, миттєво укладати угоди з купівлі-продажу іноземної валюти або шляхом вибору кращої з анонімних котирувань, наявної у функціоналі в певний момент часу, або введення в систему власних анонімних котирувань, які в подальшому акцептуються контрагентами

Таким чином, регулятор зможе використовувати зазначену методику для проведення інтервенцій за двома формами:

- за кращим курсом (в такому випадку Національний банк буде виступати "прайс-тейкером", вибираючи найкращу з цін, анонімно запропонованих учасниками ринку);

- за єдиним курсом (в такому випадку Національний банк буде виступати "прайс-мейкером", анонімно пропонуючи ринку ціну)

Зазначені новації в підході до проведення валютних інтервенцій затверджено постановою правління НБУ № 32 від 29 березня 2018 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України" та рішенням правління НБУ № 182-рш від 29 березня 2018 "Про внесення змін Стратегії валютних інтервенцій Національного банку України на 2016 - 2020 роки ". Обидва документи набирають чинності з 2 квітня 2018 року.

Нагадаємо, Національний банк України затвердив перелік банків, які зможуть брати участь у валютних інтервенціях регулятора у формі запиту щодо найкращого курсу в I кварталі 2018 року.