ua en ru

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 22%

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 22% Фото: НБУ

Таке рішення зумовлене необхідністю пом'якшити можливий негативний вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на ціни

Національний банк України (НБУ) залишає облікову ставку на рівні 22% річних. Про таке рішення правління регулятора про збереження стриманої грошово-кредитної політики для забезпечення цінової стабільності повідомила глава Нацбанку Валерія Гонтарєва на прес-конференції у Києві 17 грудня 2015 р., передає кореспондент РБК-Україна.

За даними регулятора, таке рішення зумовлене необхідністю пом'якшити можливий негативний вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на ціни і підтримати уповільнення інфляції до 12% до кінця 2016 року.

"Інфляційні динаміка листопада відповідала очікуванням НБУ - споживча інфляція в річному вимірі становила 46,6%, що практично відповідає показнику минулого місяця. Одночасно базова інфляція продовжила знижуватися - до 37,9% у листопаді порівняно з 40,1% у жовтні", - пояснюють у НБУ.

Як повідомляє Нацбанк, такі цифри говорять про збереження "дезінфляційної тенденції". Надалі, повідомляє регулятор, НБУ може відновити поступове пом'якшення монетарної політики.

Правління НБУ також ухвалив рішення зупинити з 10 січня 1016 зарахування залишків готівки в касах банків в національній валюті на покриття обов'язкових резервів. Тоді як чинна на сьогодні норма дозволяє банкам зараховувати для покриття обов'язкових резервів 75% залишків готівки в касі в національній валюті.

Нагадаємо, 25 вересня Національний банк України знизив облікову ставку з 27% до 22%, а 29 жовтня регулятор залишить ключову ставку без змін в силу підвищення короткострокових інфляційних ризиків.