ua en ru

НБУ зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 22%

НБУ зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 22% Фото: Національний банк України

Стримана грошово-кредитна політика дозволить пом'якшити ризики цінової стабільності

Національний банк України (НБУ) зберіг облікову ставку на рівні 22% річних. Регулятор повідомляє, що збереження стриманої грошово-кредитної політики дозволить пом'якшити ризики для цінової стабільності, які посилюються у зв'язку з турбулентністю у світовій економіці, і забезпечити досягнення мети зі зниженням споживчої інфляції до 12% на кінець 2016 року і 8% на кінець 2017 року. Інформація про це розміщена на сайті Нацбанку.

У повідомленні йдеться, що у другій половині 2015 року уповільнення споживчої інфляції набуло стабільного характеру і за результатами минулого року вона знизилась до 43,3%. Такий показник практично відповідає прогнозом НБУ. Продовжила знижуватися також базова інфляція - до 34,7% в рік.

За даними Нацбанку, ослаблення інфляційного тиску в кінці минулого року відбулося завдяки низькому внутрішньому попиту, стриманній монетарній політиці НБУ і стабілізації інфляційних очікувань.

Регулятор також повідомляє, що зберіг незмінним прогноз споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року і 8% на кінець 2017 року.

У повідомленні говориться, що зниження інфляції в поточному році будуть сприяти фундаментальні фактори, які діяли в минулому році. Зокрема, слабкий сукупний попит.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що НБУ та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) домовилися об'єднати зусилля і створити умови для виходу на український ринок таких провідних міжнародних компаній, як міжнародна система інтернет-розрахунків PayPal та інші.