ua en ru

НБУ збирається скоро знизити втричі граничну суму готівкових розрахунків

НБУ збирається скоро знизити втричі граничну суму готівкових розрахунків Фото: НБУ

Гранична сума розрахунків готівкою буде зменшена до 50 тис. грн

Національний банк України (НБУ) має намір найближчим часом знизити втричі планку обмежень за готівковими розрахунками - з 150 тис. грн до 50 тис. грн. Про це сьогодні розповів заступник голови Національного банку України Яків Смолій, передає прес-служба НБУ.

"Громадське обговорення проекту нормативно-правового акта Національного банку України щодо зменшення граничної суми готівкових розрахунків зі 150 до 50 тис. грн тривало до 25 серпня 2015 року і найближчим часом Правління Національного банку України має намір ухвалити рішення з цього приводу".

Зазначається, що однією з головних завдань, які переслідує регулятор, пропонуючи зменшити обмеження на розрахунки готівкою до рівня 50 тис. грн, - залучення цих коштів в банківську систему.

Наслідками запровадження такого обмеження є розширення безготівкових розрахунків, залучення коштів у банківській системі, додатковий ресурс для кредитування економіки, зменшення обсягів тіньової економіки, легалізація доходів населення, боротьба з корупцією і т. д.

Нагадаємо, НБУ запропонував зменшити граничну суму розрахунків готівкою для фізичних осіб з 150 тис. грн до 50 тис. грн у липні 2015 р.