ua en ru

НБУ зняв обмеження на продаж валюти українцями

НБУ зняв обмеження на продаж валюти українцями Фото: Національний банк України

Регулятор поступово проводить лібералізацію валютного регулювання

Національний банк України (НБУ) продовжує поступову лібералізацію валютного регулювання. Регулятор сьогодні затвердив Постанову від 22 жовтня 2015 р. №718 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 3 вересня 2015 р. №581", спрямовану на збільшення надходжень іноземної валюти в країну в цілому і банківської системи зокрема. Інформацію про це Нацбанк опублікував на офіційному сайті.

Крім усього іншого, у Постанові містяться зміни, що пом'якшують обмеження видачі готівки в національній валюті через касу та банкомати. Зокрема, банки повинні були обмежувати її видачу сумою до 300 тис. грн на добу на одного клієнта. Ця вимога стосувалася і валютно-обмінних операцій з фізичними особами. Тепер заборона не буде поширюватися на такого роду операції, що спростить населенню можливість продавати валюту в будь-яких обсягах.

У повідомленні також говориться, що НБУ покращує умови співробітництва України з державами-партнерами та міжнародними організаціями, уточнюючи вимоги щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на міжбанківському ринку. Тепер ця вимога не поширюється на проекти, які реалізуються на підставі угод про участь України в міжнародних програмах європейського союзу (ЄС). Вимога також не стосується грантів, які юридичні особи-резиденти отримують від міжнародних фінансових організацій. Це стосується резидентів, фінансування яких здійснюється за рахунок таких грантів і в чиїх органах управління бере участь уряд України.

За даними прес-служба НБУ, інше врегулювання вже чинної норми стосується умов участі нерезидентів у приватизації державного майна. У Постанові зазначається, що іноземна валюта, яка надійшла як грошового забезпечення (гарантійний внесок) участі нерезидента в аукціоні (торгах) за приватизації держмайна на рахунки організатора, не буде підлягати обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку.

Крім того, Нацбанк встановив додаткові винятки у забороні на реєстрацію заміни кредитора чи боржника в договорах при залученні резидентами кредитів і позик в іноземній валюті від нерезидентів. Зокрема, постанова дозволяє проводити таку реєстрацію у випадках, коли заміна первинного кредитора пов'язана з його ліквідацією та приєднанням до нового кредитора - правонаступника. Також дозволено реєструвати відповідні зміни у кредитних договорах, за якими кредит наданий резиденту за участю іноземного експортно-кредитного агентства.

Нацбанк у зазначеній Постанові уточнив вимога до контролю експортних операцій, прийнявши до уваги особливість діяльності телекомунікаційних компаній. Зокрема, уповноваженим банкам не дозволяється знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов'язань шляхом зарахування зустрічних вимог у валютах, які підлягають обов'язковому продажу. З набуттям чинності нової Постанови, заборона не буде поширюватися на операції телекомунікаційних компаній по оплаті міжнародних телекомунікаційних послуг міжнародного роумінгу та пропуску міжнародного трафіку).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українські компанії прогнозують зростання цін на 25,5% у наступному році.