ua en ru

НБУ знизив облікову ставку до 16,5%

НБУ знизив облікову ставку до 16,5% Фото: Національний банк України

У травні споживча інфляція знизилася до 7,5%

Правління Національного банку України (НБУ) ухвалило рішення з 24 червня знизити облікову ставку до 16,5% річних. Відповідну постанову затверджено Рішенням Правління НБУ від 23 червня 2016 року "Про розмір облікової ставки". Про це РБК-Україна повідомили в прес-службі регулятора.

"Подальше пом'якшення монетарної політики цілком відповідає інфляційним цілям на 2016 і 2017 роки і відбувається в умовах стійкого зниження інфляційного тиску, поліпшення інфляційних очікувань і стабільної ситуації на валютному ринку", - йдеться в повідомленні НБУ. У Нацбанку також повідомили про зниження споживчої інфляції в річному вимірі в травні до 7,5%, що відповідало очікуванням регулятора.

"Зниження інфляційного тиску мало фундаментальний характер, що підтверджує уповільнення базової інфляції. Цьому сприяли виважена монетарна політика і зміцнення обмінного курсу гривні внаслідок сприятливої кон'юнктури на світових товарних ринках", - повідомили в НБУ, зазначивши, що також дезінфекційний тренд підтримувало збільшення пропозиції продовольчих товарів.

Згідно з повідомленням Нацбанку, в I кварталі поточного року при відновленні економічного зростання, як і очікувалося, споживання домогосподарств ще залишалося нижче на 2,2%, ніж у минулому році.


Проте, за оцінками НБУ, у ІІ кварталі 2016 економічне зростання прискорилося - за рахунок зовнішнього та інвестиційного попиту. Цьому сприяли поліпшення ситуації на світових сировинних ринках, а також поліпшення ділових очікувань підприємств на тлі внутрішньої політичної стабілізації і досягнення домовленості на експертному рівні з МВФ щодо другого перегляду програми розширеного фінансування.

"Сприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура зумовила збільшення експортних надходжень в країну і поліпшила ситуацію на валютному ринку", - повідомили в НБУ.

Як повідомлялося, НБУ змінив порядок проведення операцій на умовах "своп".