ua en ru

НБУ: зниження податкових надходжень у січні зумовило зниження доходів держбюджету

НБУ: зниження податкових надходжень у січні зумовило зниження доходів держбюджету Фото: НБУ пояснив зниження доходів держбюджету (фото з відкритих джерел)

Місцеві бюджети всіх рівнів виконані з профіцитом

У січні 2018 року доходи державного бюджету скоротилися (на 7,2% р/р) за рахунок зниження податкових надходжень (на 9,7% р/р). Про це повідомляє прес-служба Національного банку України "Макроекономічному та монетарному огляді" за лютий.

Згідно з даними НБУ, зниження податкових надходжень було пов'язано зі зниженням надходжень ПДВ (тимчасовий ефект бази порівняння відображає незначні обсяги відшкодування ПДВ у січні 2017 року). Зате надходження від більшості інших податків (ПДФО, ППП, акцизного податку та податків на міжнародну торгівлю) зростали високими темпами. Це відображало пожвавлення економічної активності та подальше зростання номінальної заробітної плати, високий імпорт, а також відмінності в адмініструванні податку на прибуток підприємств . Також збільшилися неподаткові надходження.

Видатки державного бюджету зросли помірно (на 9,3% р/р), головним чином із-за незначного збільшення обсягу поточних трансфертів (на 0,9% р/р) і витрат на обслуговування боргу (на 2% р/р). Зате істотно зросли витрати на оплату праці та використання товарів і послуг.

Місцеві бюджети у січні виконано з позитивним сальдо (12,6 млрд гривень), розмір якого був більше в порівнянні з торішнім показником. Такий профіцит сформувався внаслідок високих темпів зростання доходів щодо витрат (9,4% г/г і 0,5% р/р відповідно). Поліпшення доходів відбулося завдяки власним надходженням, які зросли на 24,4% р/р.

Зведений бюджет виконано з істотним позитивним сальдо (20,5 млрд гривень) завдяки профіциту бюджетів всіх рівнів.

Нагадаємо, держбюджет у січні 2018 року виконаний з профіцитом близько 7,9 млрд гривень.