ua en ru

НБУ вважає можливим спрощення процедури реєстрації випуску єврооблігацій

Національний банк України (НБУ) вважає можливим спрощення процедури реєстрації випуску облігацій та отримання дозволу на їх обіг за межами України. Про це йдеться у відповіді регулятора на ініціативу Незалежної асоціації банків України (НАБУ) про запровадження прямого випуску єврооблігацій українських емітентів за межами України, повідомляє прес-служба асоціації.

"Актуальним є розгляд можливості послаблення вимог дозвільного характеру та спрощення досить складної та обтяжливої процедури реєстрації випуску облігацій та отримання дозволу на їх обіг за межами України, які регламентуються нормативно-правовими актами НКЦПФР", - говориться у листі Нацбанку.

При цьому регулятор вважає, що з огляду на необхідність убезпечити економіку держави та її валютний ринок від неконтрольованого руху за межі України значних грошових потоків, пов'язаних з поверненням емітентами боргів за цінними паперами, номінованими в іноземній валюті, доцільно залишити без змін вимоги законодавства України щодо надання НКЦПФР дозволу на обіг цінних паперів українських емітентів за межами України.

У комітеті НАБУ з питань грошово-кредитної політики та валютного регулювання свою ініціативу мотивують тим, що діючий порядок розміщення вимушує банки структурувати випуск євробондів у вигляді так званих "облігацій участі в кредиті" (LoanParticipationNotes) або опосередкованого випуску єврооблігацій.

Така структура, зазначають в асоціації, на відміну від традиційної та поширеної навіть вже в країнах Східної Європи і Росії форми прямого випуску (тобто, без використання SPV), є досить складною та потребує суттєвих додаткових витрат (в рамках одного випуску єврооблігацій такі додаткові витрати можуть становити 500 тис. дол. і більше), що призводить до зниження ліквідності випуску, а отже, підвищує його ефективну вартість.

"Законодавче врегулювання питання прямого випуску єврооблігацій українських емітентів за межами України дозволить суттєво зменшити операційні витрати банків при проведенні випуску і розміщення єврооблігацій, підвищить ліквідність випусків єврооблігацій на міжнародних ринках, призведе до більшої диверсифікації бази інвесторів, що буде матиме вплив на здешевлення ресурсної бази банків", - переконані у НАБУ.