ua en ru

НБУ вирішив забрати у Фірташа банк на замовлення МВФ, - експерт

У своїй політиці щодо великих проблемних банків Національний банк реалізовує політику Міжнародного валютного фонду (МВФ), який в першу чергу захищає інтереси західних акціонерів. Відповідну думку висловив керівник Центру досліджень української економіки Петро Мірошник.

"Нацбанк міг, не витрачаючи значні ресурси, стабілізувати і відновити роботу багатьох фінансових установ, які зіткнулися з проблемами ліквідності. Але після того, як МВФ заборонив НБУ рятувати банки, частка яких в загальних активах або на депозитах системи менше 2%, ми спостерігаємо хвилю ліквідації банків. НБУ діє чітко у відповідності з інструкціями, які спущені йому з Вашингтона, нещодавно представники регулятора чітко заявили, що Фондом гарантування вкладів фізосіб (ФВГФЛ) теж керують представники МВФ", - зазначив Мірошник.

Нагадаємо, в понеділок НБУ зізнався, що ліквідацією банків до ФГВФО безпосередньо керують працівники держказначейства США.
Мірошник відзначив,що зараз навіть введення тимчасових адміністрацій Національним банком проблемні фінансові установи здійснюється за погодженням з МВФ. Експерт підкреслив, що ще жоден банк з іноземним капіталом не був визнаний Нацбанком неплатоспроможним, в той же час, тимчасові адміністратори вводяться в фінансові установи, якими володіють українські акціонери.

"Логічно, що першим "піде під ніж" банк "Надра". Це зручно з політичної точки зору: нова влада може звести старі рахунки з Фірташем, а її нові союзники ще і переділити його активи. Але головне - відзвітувати перед МВФ про правильне виконання його програми. Тому введення тимчасової адміністрації в "Надра" найбільш логічно", - додав експерт.

За його словами, для представників МВФ абсолютно неважлива доля вкладів українців, а також непомірні витрати бюджетних коштів на виплату компенсацій по депозитах. НБУ проводить мільярдні емісії для кредитування ФГВФО, щоб виплатити депозити, коли акціонери цих банків часто просять самостійно санувати свої банки. Експерт нагадав, що Вадим Новинський продовжував вносити гроші у "Форум", але НБУ раптово ввів у банк адміністрацію.

Як раніше повідомляли ЗМІ, НБУ до кінця тижня має намір ввести тимчасову адміністрацію в банк "Надра", який відчуває проблеми з виплатою депозитів.