ua en ru

НБУ не рекомендує банкам загрожувати боржникам-фізособам арештами

НБУ не рекомендує банкам загрожувати боржникам-фізособам арештами Фото: Національний банк України

Регулятор розробив методичні рекомендації для банків щодо роботи з боржниками, які опинилися у скрутному фінансовому становищі

Національний банк України (НБУ) розробив методичні рекомендації для банків щодо роботи з боржниками, які опинилися в складному фінансовому становищі. Про те, що правління регулятора прийняв відповідну постанову (№467), повідомляє прес-служба Нацбанку.

Рекомендації розроблені для того, щоб привести процес переговорів між позичальниками, у яких виникли або можуть виникнути фінансові труднощі, і банками в поле конструктивного діалогу. Оптимальним результатом таких переговорів, як пише регулятор повинен стати найбільш прийнятний для обох сторін варіант реструктуризації заборгованості.

Документ носить рекомендаційний характер і його положення банки можуть використовувати для вдосконалення власної нормативної бази.

Зокрема, банкам рекомендується розробити і затвердити внутрішньобанківські положення про порядок роботи з боржниками, які виникли або можуть виникнути фінансові труднощі. У документі також говориться, що бажано, щоб внутрішньобанківські положення містили політику щодо спілкування з боржниками, економічні та правові підстави для прийняття рішення про можливу реструктуризацію боргу та процедури її проведення та ін.

Серед іншого, регулятор рекомендує банкам у ході роботи з боржниками утримуватися від явних або прихованих загроз арештом, а також іншими протиправними заходами. Крім того, банкам не рекомендується вести розмову з боржником, використовуючи лексику, вирази та слова, які можуть образити або принизити його особистість.

Що стосується проведення реструктуризації заборгованості, то вона повинна носити добровільний характер, на що банкам слід звертати увагу боржників. Банкам також рекомендується розглядати всі можливі варіанти реструктуризації заборгованостей, допомагати боржникам зрозуміти переваги і недоліки кожного з них з тим, щоб вибрати найбільш прийнятний.

У повідомленні також йдеться, що розробивши дані методичні рекомендації, НБУ виконав ще один з пунктів Меморандуму про економічну та фінансову політику, укладеного між Україною і МВФ.

Нагадаємо, раніше НБУ опублікував інформацію про банківських ліцензіях.