ua en ru

НБУ дозволив банкам працювати з негативним капіталом до липня

Банки в Україні зможуть працювати з негативним капіталом до липня 2015 р., але до кінця поточного року рівень достатності капіталу банків повинен бути не менше 5%. Про це заявив сьогодні на зустрічі з журналістами перший заступник голови Національного банку України Олександр Писарук, передає "Апостроф".

За його словами, станом на 1 березня вперше в історії норматив достатності капіталу по банківській системі виявився нижче необхідного мінімуму в 10%. До початку весни він склав всього 7,37%.

"Одна з причин - величезні збитки банків у зоні АТО, Криму, а також втрати від девальвації. Крім того, з-за вступило в силу закону про відповідальність власників банків співробітники фінустанов стали менше спотворювати звітність. Адже тепер за це передбачена відповідальність, підкреслив пан Писарук.

Він зазначив, що у Нацбанку було два виходи з ситуації: або поступово визнавати збитки, або визнати збитки відразу. НБУ, погодивши це з МВФ, вирішив піти по другому шляху. В цьому випадку банки не можуть дотримуватися нормативів. Щоб вирішити проблему НБУ розробив план для банків з нарощування капіталу і входження в нормативи.

"Є три крапки по достатності капіталу. Перша - середина цього року, де капітал в будь-якому випадку, навіть при визнанні збитків повинен бути позитивним. Він може становити і одну копійку, але бути позитивним",- розповів Писарук.

Згідно з цим планом на кінець 2015 р. у банків рівень достатності капіталу має бути не менше 5%, на кінець 2017 р. - 7%, а на кінець 2018 р. - 10%.

Тобто за чотири роки банки повинні досягти мінімально необхідного рівня.
"Важливо, щоб банки на ці реперні точки відповідали вимогам,- підкреслив Писарук.- Якщо в середині цього року у якого-небудь банку залишиться негативний капітал, то у нього будуть проблеми". При цьому він відмовився називати кількість банків з негативним капіталом.

За словами Писарука, коли у банку не вистачає капіталу, у нього є три виходи з ситуації: це збільшення статутного капіталу, другий - збільшити якість активів (але коли зростає проблемна заборгованість цей спосіб важко застосувати); третій - скорочувати активи, погашати їх або продавати, щоб зменшити баланс.

Нагадаємо, норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу банківської системи України з початку року знизився на 8,23 п. п. - до 7,37% на 1 березня, або до рівня нижче від встановленого Національним банком мінімально допустимого значення цього нормативу (10%).

За матеріалами видання "Апостроф"