ua en ru

НБУ дозволив братові Назарбаєва стати великим акціонером українського банку

НБУ дозволив братові Назарбаєва стати великим акціонером українського банку Фото: НБУ

Пайова участь складе 50%

Національний банк України (НБУ) дозволив братові президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Болату Назарбаєву купити 50% акцій ПАТ "Євробанк". Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як повідомляється, відповідне рішення прийнято Комітетом з питань нагляду і регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем Нацбанку від 18 травня 2016 року № 247.


Болат Назарбаєв має намір придбати конкретний пакет акцій, а саме пакет, який, за станом на 20 травня 2015 року, належить ТОВ "Консалтингова фірма "Фінанс аналіт сервіс". Кінцевим власником фірми, за даними НБУ, є власник "Фідобанку" Олександр Одарич. Таким чином, після продажу зазначеного пакета Одарич вийде зі складу власників "Євробанку".

Що стосується другої половини акцій, вона, повідомляє регулятор, залишається у власності ТОВ "Консалтингова фірма "Маркетингові технології", власником якої є Вадим Пушкарьов - колишній керівник української філії російського державного банку ВТБ.

Як повідомляє Нацбанк, на другу частину акцій теж є покупець - громадянин Казахстану. Його пакет документів знаходиться зараз на розгляді, однак рішення по ньому поки не прийнято.

За станом ан 1 квітня 2016 року ПАТ "Євробанк" знаходиться на 47 місці в рейтингу українських банків за обсягом активів (1,7 млрд доларів).

Як повідомлялося раніше, "Фідобанк" заявив про різкий відтік коштів з рахунків клієнтів.