ua en ru

У Нацбанку розповіли про плани на 2018 рік

У Нацбанку розповіли про плани на 2018 рік Фото: у НБУ розповіли про плани на 2018 рік (НБУ)

Нові регуляції НБУ будуть фокусуватися на запобіганні майбутнім кризам

У майбутньому році робота Національного банку України буде зосереджена на запобіганні майбутніх ризиків. Про це на прес-брифінгу Національного банку України з питань фінансової стабільності повідомив директор департаменту фінансової стабільності Віталій Ваврищук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Протягом кризових років НБУ зосереджений на нормалізації роботи банківського сектора. Тепер фокус уваги регулятора зміщується на запобігання майбутніх криз та їх наслідків для банківського сектора. З 2018 року НБУ має намір інтенсивно гармонізувати вимоги до роботи банків з рекомендаціями Базельського комітету з банківського нагляду та європейськими директивами ", - розповів він.

Так, у 2018 році буде введено новий норматив ліквідності - коефіцієнт покриття ликвиности.

"Він посилить стійкість банків до різних оттокам коштів. Також у наступному році НБУ надасть банкам проект положення, яке визначатиме нову структуру регулятивного капіталу та критерії прийнятності його складових. Усі нововведення будуть впроваджені після детального кількісного аналізу і врахування їх впливу на банківський сектор", - резюмував Ваврищук.

Він також підкреслив, що НБУ має достатньо часу для оцінки ризиків, а в опублікованому звіті вже містяться деякі рекомендації регулятора з цього питання.

Крім того, запевнив Ваврищук, Нацбанк планує надалі розширювати публікації звітності. Всі банки будуть проводити оцінку якості активів з залученням незалежного аудитора, також проходити стрес-тестування.

"Ми хочемо переконатися, що банківський сектор стійкий ", - заявив він.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Міжнародний валютний фонд попереджає про можливий ризик для фінансової системи через надмірне захоплення пенсійними фондами "екзотичними фінансовими продуктами".