ua en ru

НБУ розширив можливості банків у залученні "синтетичних" кредитів від нерезидентів

НБУ розширив можливості банків у залученні "синтетичних" кредитів від нерезидентів Фото: НБУ розширив можливості залучати кредити від нерезидентів (УНІАН)

Відтепер для таких операцій не потрібна ліцензія Нацбанку

Національний банк України розширив для уповноважених банків можливість залучати від нерезидентів так звані "синтетичні" кредити і позики в національній валюті (кредити і позики, фактичної валютою яких є гривня, а всі платежі між кредитором і позичальником здійснюються виключно в іноземній валюті). Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Досі українські позичальники могли залучати такі кредити і позики тільки за умови, що нерезидентом-кредитором є міжнародна фінансова організація (МФО), членом якої є Україна, або міжнародна фінансова організація, стосовно якої Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, що надається іншим МФО або резидентам.

Відтепер Національний банк україни надав можливість уповноваженим банкам-позичальникам залучати "синтетичні" кредити і позики в гривні від будь-яких нерезидентів-кредиторів, а не тільки від МФО. При цьому транскордонні операції за такими кредитними договорами та договорами позики проводитися без реєстрації або індивідуальної ліцензії Національного банку України.

Отримані кошти українські банки будуть використовувати для кредитування українських позичальників у гривні, в той же час уникаючи валютного ризику, оскільки валютний ризик буде нести нерезидент-кредитор українського банку.

Зазначені норми затверджені постановою правління Національного банку України від 15 лютого 2018 № 12 "Про здійснення валютних операцій за кредитами, позиками, залучених від нерезидентів на окремих умовах". Вони набирають чинності з 16 лютого 2018 року.

Нагадаємо, раніше Національний банк спростив порядок отримання резидентами кредитів від міжнародних фінансових організацій для пожвавлення співпраці українського бізнесу з МФО і більш активного припливу боргового капіталу в Україну.