ua en ru

НБУ призупинив капітальні витрати та вирішив реалізувати непрофільні активи на 1 млрд грн

Національний банк ухвалив рішення про призупинення капітальних витрат, а також реалізацію непрофільних активів на загальну суму понад 1 млрд грн.

Національний банк ухвалив рішення про призупинення капітальних витрат, а також реалізацію непрофільних активів на загальну суму понад 1 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Як зазначають у прес-службі, йдеться про низку об'єктів для забезпечення виконання невластивих функцій центрального банку, серед яких, зокрема, оздоровчий комплекс "Прикарпаття" у м. Яремче.

Повідомляється, що рішення було нещодавно ухвалено Правлінням Національного банку на основі пропозицій Комітету з управління активами і пасивами центробанку щодо подальшої долі непрофільних активів

У Нацбанку нагадують, що ще у квітні 2014 р. будівельні роботи за дев'ятьма такими об'єктами були призупинені.

"Варто зазначити, що останнім часом у деяких ЗМІ з'явилася інформація про те, що Управління Національного банку в Івано-Франківській області за результатами тендера уклало угоду з ТОВ "Житлобуд-І" на оснащення оздоровчого комплексу "Прикарпаття" (м. Яремче) на суму 7,64 млн грн. Рішення про закінчення будівництва цього об'єкта було прийняте ще в I кварталі 2014 р. Понад 80% із зазначених коштів були передбачені для завершення будівельно-монтажних та опоряджувальних робіт, подальшої консервації та реалізації об'єкта", - наголошують у прес-службі регулятора.

При цьому, за словами голови Нацбанку Валерії Гонтаревої, одразу після її приходу на посаду всі подібні проекти були призупинені, а відповідне рішення НБУ про подальшу реалізацію низки непрофільних об'єктів є проявом прозорості і послідовності центрального банку в цьому питанні. "Я не вважаю за доцільне витрачати гроші на утримання таких об'єктів, тому усі вони мають бути продані або ліквідовані", - зазначила вона.

Раніше Гонтарева заявляла, що Національний банк має намір позбутися усіх невластивих центральному банку функцій, а також непрофільних активів, серед яких, зокрема, і згаданий оздоровчий комплекс.