ua en ru

НБУ придбав 215 млн дол. на міжбанку

Національний банк України (НБУ) придбав 215 млн дол. на міжбанківському валютному ринку.

Національний банк України (НБУ) придбав 215 млн дол. на міжбанківському валютному ринку. Про це повідомив заступник директора генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку України Олександр Арсенюк, передає прес-служба регулятора.

"Національний банк бачить своє завдання в згладжуванні різких коливань курсу гривні. Крім того, ураховується необхідність вжиття заходів щодо поповнення міжнародних резервів держави. Тож було ухвалено рішення вийти 30 травня на міжбанківський валютний ринок для купівлі іноземної валюти", - зазначив Арсенюк.

На його думку, ситуація на валютному ринку впродовж останнього часу мала тенденцію до поліпшення. Зокрема чистий валютний попит, який спостерігався протягом І кварталу 2014 р., змінився в квітні-травні на чисту пропозицію на безготівковому (0,2 млрд дол.) та готівковому (0,3 млрд дол.) сегментах валютного ринку.

Також Арсенюк вважає, що зазначена тенденція свідчить про поступове поліпшення ринкових очікувань учасників валютного ринку. Цьому сприяє початок виконання Україною масштабної стабілізаційної програми, яка підтримується фінансуванням МВФ та дає змогу залучати фінансові ресурси і від інших кредиторів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Крім того він підкреслив, що за таких умов починає збільшуватися попит на національну грошову одиницю з боку суб'єктів господарювання, для задоволення якого останні серед іншого здійснюють продаж запасів іноземної валюти, що були накопичені в період невизначеності. Особливо такі тенденції проявляються в період сплати податків та інших обов'язкових платежів до бюджету, що, зокрема, і відбувалося в останні дні травня.