ua en ru

НБУ пропонує залучити до ліквідації банків міжнародних експертів

НБУ пропонує залучити до ліквідації банків міжнародних експертів Фото: Національний банк України

Від ФГВФО вимагають забезпечити прозору інформацію щодо майна і активів неплатоспроможних банків

Національний банк України (НБУ) пропонує Мінфіну і Мінекономрозвитку залучити до процедури ліквідації банків міжнародних експертів, а Фонд гарантування вкладів (ФГВФО) зобов'язати постійно оприлюднювати інформацію про активи та майно банків-банкрутів. Про це йдеться в листі НБУ до Міністерству фінансів і Міністерству економічного розвитку і торгівлі, копію якого РБК-Україна надав джерело в Мінфіні.

Зокрема, Нацбанк пропонує зобов'язати Адмінраду ФГВФО постійно консультувати Виконавчу дирекцію фонду з питань організації виведення банків з ринку та реалізації їх майна. У свою чергу, Виконавча дирекція повинна буде щомісяця звітувати про хід процедури та про результати торгів.

Крім того, НБУ ініціює скорочення терміну проведення інвентаризації та формування ліквідної бази банків до трьох місяців, а також введення централізованої процедури реалізації майна та активів банків-банкрутів із залученням не більше 3-х електронних майданчиків, включаючи й іноземні.

Також згідно з документом, регулятор пропонує зобов'язати Фонд гарантування контролювати проведення оцінки майна та активів, запланованих для продажу, з метою недопущення заниження оціночної вартості та забезпечувати оприлюднення повної і прозорої інформації про ці активи.


Для перевірки діяльності великих неплатоспроможних банків пропонується залучати провідні міжнародні аудиторські та юридичні компанії. У разі виявлення факту виведення активів із таких банків, планується залучення міжнародних експертів до пошуку і повернення активів засновників/керівників банкрутів, в тому числі і за кордоном з наступною передачею матеріалів перевірок у правоохоронні органи.

У частині законодавчої бази, Нацбанк пропонує внести зміни до Законів України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", "Про іпотеку", "Про заставу", які дозволять кредиторам, чиї вимоги забезпечені заставою, продавати за рішенням суду заставне майно боржника на відкритих торгах.

Втім, у Мінфіні сумніваються в тому, що пропозицію Нацбанку підтримають в Кабміні і Раді.

"У відповідності з нормами чинного Закону про систему гарантування вкладів фізосіб, ФГВФО підзвітний Кабміну, Верховної Ради і НБУ. У НБУ і так максимальний вплив на ФГВФО. Саме Нацбанк має двох представників в Админсовете ФГВФО (Кабмін і Рада по одному), і Адмінраду очолює заступник Гонтарєвої - Яків Смолій. Не думаю, що ідею посилити вплив на НБУ підтримають в Кабміні і Раді - задоволення вимог НБУ спричинить перекіс у контролі над ФГВФО в бік Нацбанку", - заявив РБК-Україна джерело в Міністерстві фінансів.

Як повідомлялося, ВР відхилила законопроект про права забезпечених кредиторів при банкрутстві їх боржників.