ua en ru

НБУ скасував чергову вимогу для банків

НБУ скасував чергову вимогу для банків Фото: НБУ продовжує валютну лібералізацію (НБУ)

Зміни стосуються міжнародних операцій клієнтів з валютою

Національний банк України скасовує вимогу до банків про надання скан-копій документів, на підставі яких вони здійснювали аналіз фінансових операцій своїх клієнтів, пов'язаних покупкою і перерахуванням валюти за кордон. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Зокрема, мова йде про скан-копії наступних документах:

- виписок клієнтів і скан-копій документів, які є підставою для здійснення операцій, крім рішення емітента про виплату дивідендів іноземному інвестору (використовується для аналізу попиту);

- висновків за кожним договором, анкет клієнтів і інших документів щодо прийнятих банком заходів при здійсненні аналізу та перевірки інформації про фінансові операції та їх учасників.

Скасування вимоги надавати скан-копії документів звільнить значні матеріальні і технічні ресурси банківських установ і сприятиме ефективному, ризик-орієнтованого підходу банків до здійснення аналізу фінансових операцій клієнтів.

Зазначені зміни внесені постановою правління НБУ "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" № 98 від 03 жовтня 2017 року. Воно вступає в силу з 5 жовтня 2017.

Нагадаємо, Нацбанк спростив покупку валюти для деяких операцій.