ua en ru

В Нацбанку назвали 4 фактори, які впливають на курсоутворення

В Нацбанку назвали 4 фактори, які впливають на курсоутворення Фото: НБУ (УНІАН)

В НБУ заявили, що курсоутворення на ринку підвладне сезонним коливанням

У Національному банку України (НБУ) назвали 4 фактори, які впливають на курсоутворення. Про це розповіла заступник голови НБУ Катерина Рожкова в ефірі телеканалу "Прямий".

Так, за словами Рожкової, економіка України побудована таким чином, що курсоутворення на ринку підвладне сезонним коливанням.

"Ситуація зумовлена, на сьогоднішній день, тим, що, по-перше, на світових ринках відбулося зростання цін на нафту. По-друге, ми ще не отримали надходження в повній мірі від експорту врожаю цього року", - зазначила вона.

Крім того, за словами Рожкової, попит на валюту створює і той факт, що наприкінці року більшість компаній, які мали заборгованість, намагаються здійснити розрахунки до кінця року.

“По-третє, наприкінці року, це традиційно, більшість компаній, які мали заборгованість за кредитами, за субординованими боргами від міжнародних організацій, намагаються здійснити розрахунки до кінця року і це створює попит на валюту. По-четверте, ряд міністерств у рамках виконання бюджету сьогодні здійснює закупівлі імпортні і це також здійснює тиск на валюту”, - зазначила вона.

Разом з тим, заступник голови НБУ зазначила, що наразі у відомстві не бачать суттєвих загроз для того, щоб хвилюватися.

"Обсяг валютних резервів Національного банку сьогодні - 18,5 млрд доларів, його цілком достатньо аби згладжувати ті сезонні коливання, які ми бачимо сьогодні”, - додала вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національний банк України (НБУ) на 12 жовтня 2017 року у порівнянні з попереднім банківським днем підвищив курс гривні до 26,53 гривень за долар.