ua en ru

НБУ має намір продати активи банків-банкрутів на 12 млрд гривень в 2016

НБУ має намір продати активи банків-банкрутів на 12 млрд гривень в 2016 Фото: Валерія Гонтарєва

Потенційні втрати клієнтів цих банків оцінені НБУ в 111 млрд гривень

Національний банк України (НБУ) планує до кінця 2016 року реалізувати активи виведених з ринку банків на 12 млрд гривень. Про це сьогодні під час прес-конференції заявила голова НБУ Валерія Гонтарєва, передає кореспондент РБК-Україна.

"Підписаний сьогодні меморандум дозволить зробити торги активами ще більш прозорими і ми зможемо тільки в цьому році реалізувати активів неплатоспроможних банків на суму 12 млрд гривень", - заявила Гонтарєва, зазначивши при цьому, що за підрахунками НБУ, потенційні втрати клієнтів банків, які були виведені з ринку становлять 111 млрд гривень.

"З них 59 млрд гривень - це втрати з не гарантованих Фондом гарантування вкладів і ще 52 мільярди гривень втратили суб'єкти господарювання", - заявила Гонтарєва.


"Єдине джерело повернення їх коштів - це продаж активів неплатоспроможних банків", - додала Гонтарєва. Глава Нацбанку підкреслила, що шанси вкладників збанкрутілих банків на повернення коштів збільшує більш прозора і ефективна продаж активів цих банків.

"Ми маємо намір з 1 липня також провести нараду з Виконавчою службою та Міністерством юстиції тому, що те, що робить виконавча служба зараз на ринку продажу заставного майна не витримує ніякої критики. Тому ми покладемо край цьому", - підкреслила Гонтарєва.

Як повідомлялося, Гонтарєва заявила про вкрай низьку якість активів більшості банків-банкрутів.