ua en ru

НБУ почав публікувати дані о дозволах на придбання істотної участі в банках

НБУ почав публікувати дані о дозволах на придбання істотної участі в банках Фото: Національний банк України

Регулятор дозволив придбання істотної участі в 12 банках та заборонив 25 заявникам у 15 банках

Національний банк України (НБУ) вперше опублікував інформацію про дозволи та заборони на придбання істотної участі у банках. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Так, з січня 2015 р. НБУ дозволив придбання істотної участі в 12 банках та заборонив - 25 заявникам у 15 банках.

Зокрема, дозволи надані: на зміну контролю в банку "Траст" Володимир Авраменко, який планує придбати 100% акцій банку у трьох громадян РФ; на збільшення істотної участі казахському "Казкомерцбанку" в "БТА Банку", а також європейському банківському холдингу ProCredit Holding AG&Co" KGaA у "Прокредит Банку".

За даними прес-служби, за півроку регулятор також визначив реальних власників банків і чотирьох з них дозволив легалізувати свій статус в чотирьох банках. А саме, Вадиму Новинському в "Юнекс Банку", Володимиру Клименку в "Укрінбанку", Віктору Поліщуку в "Банку Михайлівському", Максиму Шпаку в "Радикал Банк".

Крім того, НБУ дозволив Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) продати один неплатоспроможний і один перехідний банк. Зокрема, Віктору Поліщуку, власнику "Банку Михайлівський" - "Всеукраїнський банк розвитку", що належав раніше Олександру Януковичу, а також Олександру Стецюку, власнику "Української бізнес групи" - перехідний банк, створений на базі "Омега Банк".

Також в повідомленні говориться, що 35 з 37 відмов НБУ заявникам придбання істотної участі стосувалися неплатоспроможних банків. Причинами відмов ставало те, що заявники не розкривали своїх кінцевих власників або не могли підтвердити свій майновий стан.

Надалі така звітність буде публікуватися кожні півроку.

Нагадаємо, раніше НБУ прийняв рішення про відкликання ліцензії та ліквідації банку "Київська Русь".