ua en ru

НБУ може обмежити щомісячний обсяг операцій з електронними грошима 25 тис. грн

Національний банк України (НБУ) може обмежити щомісячний обсяг операцій з електронними грошима 25 тис. грн. Про це йдеться в проекті змін до положення про електронні гроші в Україні, що опублікований на сайті НБУ.

"Загальна сума електронних грошей, на яку здійснюються операції протягом місяця, не повинна перевищувати 25 000 гривень, за винятком, коли сума у 8 000 або більше погашається протягом того самого місяця на вимогу користувача", - йдеться в проекті постанови.

Крім того, Нацбанк має намір заборонити користувачам переказувати електронні гроші іншим користувачам з використанням наперед оплачених карток.

Крім того, у документі пропонується:

- установити перелік фінансових послуг, що банк має право надавати своїм клієнтам (крім банків) шляхом укладення агентських договорів з юридичними особами під час використання електронних грошей;
- уточнити вимоги до агентів, які на підставі договорів, укладених з емітентом електронних грошей, мають право надавати відповідні послуги;
- зобов'язати емітента до початку випуску електронних грошей узгодити з НБУ правила використання електронних грошей;
- зобов'язати емітента надавати Нацбанку інформацію про комерційних агентів для включення її до реєстру комерційних агентів банків.

Зазначимо, директор генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем НБУ Наталія Синявська сьогодні заявила, що "обсяги платежів, що були проведені через систему електронних платежів НБУ в 2012 р., перевищують ВВП більше ніж у 8 разів, а операції за платіжними картками становили більше 50% від ВВП".

Читайте також: Обмеження суми готівкових розрахунків може запрацювати у травні-червні, - Нацбанк