ua en ru

НБУ може почати притягати до відповідальності порушників банківської таємниці, - АУБ

НБУ може почати притягати до відповідальності та застосовувати заходи впливу за порушення порядку обробки персональних даних, які належать до банківської таємниці, хоча це незаконно, вважають в Асоціації українських банків (АУБ).

В АУБ відзначають, що прийняття закону "Про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних" щодо перенесення терміну введення в дію" залишає актуальним питання: який орган відповідно до даного закону має право притягати до відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних. НБУ розробляє доповнення до закону.

"Існує загроза, що після внесення змін та доповнень до "Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці", НБУ почне притягати до відповідальності та застосовувати заходи впливу за порушення порядку обробки персональних даних, які належать до банківської таємниці. Але внесення означених доповнень до банківського нормативу не надає права Національному банку притягати до відповідальності та застосовувати заходи впливу, визначені законом України "Про банки і банківську діяльність", за згадані порушення", - відзначили в АУБ.

Як наголошують в АУБ, стаття 19 Конституції України містить положення, відповідно до якого "органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

"Закон України "Про захист персональних даних" покладає контроль за додержанням вимог законодавства про захист персональних даних на Державну службу України з питань захисту персональних даних. Відповідно до пп.16 п.2 Положення про Державну службу України з питань захисту персональних даних, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 390, служба складає адміністративні протоколи при виявлення порушення законодавства у сфері захисту персональних даних. Відповідальність за такі порушення передбачена спеціальним Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних", - говориться в повідомленні асоціації.

Нагадаємо, 13 січня ВР перенесла набуття чинності закону "Про захист персональних даних" на півроку.