ua en ru

В НБУ констатували уповільнення інфляції

В НБУ констатували уповільнення інфляції Фото: Національний банк України (НБУ)

Річний рівень інфляції поки перевищує прогнози

У березні 2018 року споживча інфляція продовжила сповільнюватися другий місяць поспіль і склала 13,2% в річному вимірі (порівняно з 14% у лютому). Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

У той же час, незважаючи на тенденцію до зниження, фактична інфляція в річному вимірі продовжує перевищувати прогнозний показник.

Як і в попередньому місяці, основною причиною високої інфляції стало насамперед більш суттєве, ніж очікувалося, подорожчання продуктів харчування. Також підтримувало інфляційний тиск подальше зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці.

На цінах позначилося і швидке відновлення споживчого попиту. Залишалися високими і інфляційні очікування окремих груп економічних агентів.

У той же час проведення Національним банком жорсткої монетарної політики стримувало інфляційний тиск, зокрема через канал обмінного курсу. Як і очікувалося, попередні підвищення облікової ставки зробили більш привабливими фінансові інструменти в гривні, що сприяло притоку іноземного капіталу.

Разом із збільшенням надходжень валютної виручки від експортерів це призвело перехід від девальваційного тренду до зміцнення гривні з січня 2018 року. Посилення гривні як до долара США, так і валют країн-торговельних партнерів позначилося насамперед на ціни палива та імпортних товарів.

Додатковими факторами, які стримували інфляцію, були зменшення впливу від підвищення цін і тарифів, які регулюються адміністративно, а також корекція цін на нафту.

Нагадаємо, Національний банк залишив незмінним прогноз споживчої інфляції – вона буде знижуватися і досягне цільового рівня в середині 2019 року.