ua en ru

НБУ: частка проблемних кредитів у банківській системі досягає 40%

НБУ: частка проблемних кредитів у банківській системі досягає 40% Фото: Національний банк України

В Києві пройшов круглий стіл на тему кредитування в Україні

Частка проблемних кредитів у банківській системі України досягає 40%, що характерно для країн з кризовою економікою. Про це повідомила в. о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова сьогодні під час круглого столу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Понад 70% банків в країні на даний момент знаходяться в процесі докапіталізації, але поточний рівень проблемних кредитів, за відсутності законів про захист прав кредиторів не дозволяє розраховувати на швидке поновлення кредитування" - зазначила Рожкова.

За словами представника регулятора, проблемні кредити можна розділити на кілька основних груп.


Перша - це підприємства, які недооцінили свого часу ризики і їм потрібна реструктуризація. Друга частина - це проекти з глибокої переоціненою вартістю і їм потрібні інвестиції, і дуже глибока реструктуризація. І третя частина проблеми - це пов'язані особи", - уточнила Рожкова.

Зазначимо, що на сьогодні в першому читанні прийнято закон про позасудової реструктуризації кредитів, і поки, очікуючи повного його прийняття, регулятор працює з банками над його імплементацією.

Також залишилися закони, які ще не розглянуто Верховною Радою, але вони необхідні для відновлення кредитування в країні, в тому числі закон про захист прав кредиторів і про реструктуризацію іпотечних валютних кредитів.

Нагадаємо, НБУ передав правоохоронцям дані про ознаки злочинної діяльності банку "Хрещатик".