ua en ru

НБУ частково пом'якшив валютні обмеження

НБУ частково пом'якшив валютні обмеження Фото: Національний банк України

Скасовано низку адміністративних обмежень для капіталізації банків

Національний банк України (НБУ) частково пом'якшив адміністративні обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках. Зокрема, регулятор пом'якшив деякі норми заборони дострокового погашення зовнішніх кредитів і позик нерезидентами, повідомляє прес-служба Нацбанку.

У повідомленні говориться, що правління НБУ прийняло постанову №192 від 24 березня 2016 року "Про внесення змін до постанови Правління НБУ від 3 березня 2016 року №140". Постанова набирає чинності з 26 березня 2016 року і діє до 8 червня включно.

Після вступу в силу рішення регулятора, дію заборони дострокового погашення зовнішніх кредитів або позик не буде ставитися до внесення змін до договору щодо періодичності сплати процентів або перенесення дати їх виплати не більше, ніж на 180 днів. Також постанова доповнило перелік винятків випадком , коли відбувається дострокове погашення кредиту, позики, наданих з участю іноземного експортно - кредитного агентства.

Крім того, дозволяється використовувати інвестиційні рахунки нерезидентів-інвесторів для зарахування сум, які заборгував такому інвестору уповноважений банк за окремою валютної операції. Дозвіл буде діяти, якщо одночасно дотримуються такі умови: уповноважений банк є власником індивідуальної ліцензії на переказування іноземної валюти за межі України для проведення окремої валютної операції; гроші перераховуються на інвестиційний рахунок нерезидента-одержувача в межах сум і строків, дозволених індивідуальною ліцензією; гроші перераховуються на інвестиційний рахунок нерезидента - одержувача в межах сум і строків, дозволених індивідуальною ліцензією; гроші інвестиційного рахунку будуть використані виключно на цілі збільшення капіталу банку

Часткове пом'якшення валютного регулювання повинно полегшити резидентам вчинення реструктуризації зовнішніх кредитів, позик, зокрема тих, які надані з участю іноземних експортно-імпортних агентств. Також ця постанова покликана сприяти виконанню програм капіталізації тих уповноважених банків, у яких є заборгованість перед нерезидентом за окремою валютної операції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що борг неплатоспроможних банків України перед НБУ зріс до 55,55 млрд гривень.