ua en ru

НБУ буде брати фінансові векселі в забезпечення рефінансування, - Щербакова

Національний банк буде приймати в забезпечення фінансові векселі при рефінансуванні банківських установ. Про це в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.

"Постановою Кабінету міністрів рекомендовано, щоб зазначені векселі взяли в забезпечення. Практика не тільки НБУ, але і всіх центральних банків така, що те, що випускає держава, стає в лінійку забезпечення, під яке ми даємо рефінансування. Тут не буде винятків. Те, що вони будуть в електронному вигляді - для нас більш зручна форма. Ми в основному працюємо з електронними документами. Коли ми рефінансуємо під ОВДП, чому робимо це швидко? Ми ставимо блокування папери в депозитарії і даємо гроші - операція займає дуже мало часу", - розповіла Щербакова.

Нагадаємо, під час зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації", перший віце-прем'єр Сергій Арбузов назвав три напрями використання фінансових векселів: відшкодування ПДВ, оформлення бюджетної заборгованості та кредитування.

Передбачається, що підприємства, які отримали фінансові векселі, зможуть їх закласти в банках як забезпечення по кредитах або просто продати.