ua en ru

НБУ за 9 місяців наростив свої активи до 912,4 млрд гривень

НБУ за 9 місяців наростив свої активи до 912,4 млрд гривень Фото: НБУ наростив активи

Власний капітал Нацбанку склав 175,8 млрд гривень

Національний банк України в січні-вересні 2016 року збільшив активи на 63,2 млрд гривень, з 849,2 млрд гривень до 912,4 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Збільшення активів у балансі НБУ по результатами 9 місяців цього року пов'язано із зростанням міжнародних резервів України на 2,29 млрд доларів до 15,59 млрд доларів на звітну дату, а також зі збільшенням квоти України в МВФ, яка обліковується на балансі центрального банку. При цьому, гривневі активи зменшилися майже 50 млрд гривень", - пояснив директор департаменту фінансового контролінгу Національного банку Олег Стрижа.

Згідно з поясненнями Стринжы, таке зростання активів став відображенням погашення кредитів рефінансування комерційними банками на понад 25 млрд гривень і зменшення портфеля цінних паперів на 24 млрд гривень.

Він зазначив, що тенденція щодо зменшення портфеля кредитів НБУ, виданих банкам в попередні роки, триває вже три квартали поспіль, що позичальники повертають кредити центрального банку. Таким чином, сума чистого заборгованості за мінусом резервів по кредитах зменшилася на 43% порівняно з початком року і на даний момент становить 38,7 млрд гривень.

Крім того, пасиви центрального банку збільшилися з 726,4 млрд гривень до 736,6 млрд гривень. Найбільший вплив на цей показник вплинуло отримання траншу від МВФ, що збільшило зобов'язання НБУ на 64,4 млрд гривень.

При цьому, власний капітал Національного банку склав 175,8 млрд гривень.

Нагадаємо, міжнародні резерви України зросли до 15,5 млрд доларів.