ua en ru

Названі фіктивні компанії, які отримали позики перед націоналізацією ПриватБанку, - розслідування

Названі фіктивні компанії, які отримали позики перед націоналізацією ПриватБанку, - розслідування Фото: ПриватБанк

ПриватБанк видав понад 1 млрд доларів фіктивним компаніям Коломойського перед націоналізацією

ПАТ "ПриватБанк" видав понад 1 млрд доларів ряду сумнівних компаній, голови яких були пов'язані з бізнесменом Ігорем Коломойським, протягом 2015-2016 років. Про це повідомляється в розслідуванні, опублікованому OCCRP.

"В період з середини 2015 року до середини 2016 року ПриватБанк виділив понад 1 млрд доларів на кредити фірмам, що належить семи топ-менеджерам і двом підлеглим його власника в той час Ігоря Коломойського, згідно копії книги позик 2016 року", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, гроші отримали компанії Віктора Шкінделя (екс-глава "Дніпроавіа") - 154,1 млн доларів, В'ячеслава Плакасова (гендиректор "Оптіма 770") - 136,8 млн доларів, Івана Маковійчука (директор туристичної компанії "Скорзонера-Закарпаття") - 154,4 млн доларів, Сергія Казарова (колишній голова "Цюрупинського Агропостач") - 155,6 млн доларів, Володимира Головка (голова "Запорожнефтепродукта") - 141,2 млн доларів, Ігоря Маланчак (гендиректор заправок "Колумбине") - 148,8 млн доларів, Вадима Андреюк (менеджер "Укрнафти") - 115,3 млн доларів

Названі фіктивні компанії, які отримали позики перед націоналізацією ПриватБанку, - розслідування

Фото: інфографіка

Так, кредити на суму близько 185 млн доларів були беззаставними, що є серйозним порушенням банківської практики. Майже всі компанії були зареєстровані в 2015 році, у всіх крім однієї статутний капітал дорівнює 1 тис. гривень, що підтверджує фіктивність цих компаній.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ПриватБанк з середини травня міг вести переговори з М. С. Л. про купівлю контрольованою компанією мережі.