ua en ru

Названо можливу причину заморозки застави України за Євробачення

Названо можливу причину заморозки застави України за Євробачення Фото: Євробачення в Києві (wikimedia.org)

Українські 15 млн євро могли заморозити у Швейцарії через позов Euronews

Заставну суму в 15 мільйонів євро, яку Київ надав у якості гарантії підготовки і проведення "Євробачення-2017", могли заморозити на рахунках у Швейцарії в зв'язку з позовом європейського інформаційного телеканалу Euronews до Національної громадської телерадіокомпанії України (НГТУ). Про це з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією, повідомляє DW.

Водночас генеральний директор каналу Міхаель Петерс прямо не спростував цю інформацію, пообіцявши прокоментувати ситуацію "в належний час".

Своєю чергою у НГТУ заявили, що, всупереч повідомленням низки російських ЗМІ, Європейський мовний союз (EBU) не був ініціатором блокування коштів на швейцарських рахунках. За оцінками EBU, пісенний конкурс у Києві пройшов успішно. Телекомпанія отримала відповідне підтвердження з вдячністю від організації громадських мовників.

"Процедура накладення арешту ініційована не Європейською мовною спілкою, а третьою стороною, яку ми намагаємося встановити", - йдеться у письмовій відповіді телерадіокомпанії.

При цьому в самому EBU від коментарів відмовилися.

Як відомо, у 2014 році Національна телекомпанія України ініціювала припинення співпраці з Euronews, з яким раніше планувала запустити мовлення українською мовою. Після цього телеканал зажадав стягнути з НТКУ неустойку в розмірі 10,59 млн євро. У жовтні 2016 року Господарський суд Києва визнав законність претензій європейської компанії. НТКУ оскаржила вердикт у суді вищої інстанції, проте програла справу. У квітні 2017 року Київський апеляційний господарський суд залишив без змін вирок українського суду першої інстанції.

Нагадаємо, 22 червня стало відомо, що Женевське управління примусового стягнення заборгованості ініціювало блокування 15 мільйонів євро, виділених у якості гарантії проведення "Євробачення".