ua en ru

Назарбаєв: За подіями в Жанаозені стояли ОЗУ, що фінансуються з-за кордону

За подіями в Жанаозені стояли організовані злочинні угрупування (ОЗУ), що фінансуються з-за кордону. Таку думку висловив Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, передає агентство Trend. "Заздалегідь ми знаємо, що за цим стояли організовані злочинні групи, які ділили гроші, їм треба було приховати свої "хвости", у зв'язку з чим були влаштовані підпали. Ми у всьому цьому детально розберемося. Ми знаємо про "хвости", що йдуть з-за кордону, ми знаємо, яку підривну роботу проводили усередині країни", - сказав Назарбаєв на нараді з керівництвом Адміністрації Президента Казахстану, уряду, партії "Нур Отан".
За словами казахстанського лідера, події в Мангістауській області стали серйозним випробуванням для всієї країни. "У ювілейний рік нам був кинутий виклик. Мета була в тому, щоб посіяти ворожнечу в нашому суспільстві - соціальну, міжнаціональну, міжрелігійну і так далі", - відзначив Назарбаєв.
Президент Казахстану нагадав, що слідство продовжує роботу по з'ясуванню причин і осіб організаторів заворушень. "По всіх цих фактах Генеральна прокуратура разом з відповідними органами повинна провести дуже докладне розслідування. Головна причина - в тому, що урядовці, керівництво "Самрук-Казина" і всі, хто повинен був безпосередньо вирішувати ці трудові конфлікти, проявили безвідповідальність", - сказав Назарбаєв, додавши, що треба всім пізнавати уроки з цих подій.
"Ще раз звертаю увагу генерального прокурора на необхідність забезпечення транспарентного, чесного розгляду кримінальної справи і притягання до відповідальності по всій строгості закону всіх організаторів і провокаторів цих безладів. Також доручаю і покладаю відповідальність по проведенню роз'яснювальної роботи по цих подіях на Адміністрацію Президента і державного секретаря", - сказав Назарбаєв.
Нагадаємо, зіткнення на заході Казахстану в місті Жанаозені (Мангистауської області) між звільненими нафтовиками і поліцією почалися 16 грудня ц. р. За останніми даними, загинули 15 осіб і десяток отримали поранення. За участь в масових безладах було арештовано 16 осіб.
Заворушенням передував багатомісячний страйк працівників нафтової компанії, незадоволених рівнем своєї заробітної плати. Судом цей страйк був визнаний незаконним, його учасники звільнені. Страйкуючі нафтовики спалили будівлі адміністрації міста і нафтової компанії, а також поліцейський автобус. Влада стверджує, що учасники заворушень грубо порушили громадський порядок, напали на поліцейських, перевернули новорічну ялинку, зруйнували юрти. "У відповідь на вимоги правоохоронних органів припинити протиправні дії хулігани зробили напад на співробітників правоохоронних органів з метою захоплення зброї. При цьому ними застосовувалася вогнепальна і холодна зброя", - повідомляв генеральний прокурор республіки Асхат Даулбаєв.
За версією, що набула широкого поширення в соціальних мережах, заворушення спровокували місцеві правоохоронні органи, в'їхавши в натовп демонстрантів, присутніх на мирному мітингу. В результаті до його розгону були залучені внутрішні війська, які і відкрили стрілянину по присутніх. Генпрокуратура розповсюдила повідомлення, що повідомлення, що "з'явилися в соціальних мережах, про перестрілку і жертви" в Жанаозені "не відповідають дійсності".
До 5 січня 2012 р. в місті діє комендантська година, обмежений рух, заборонені мітинги, обмежена фото- і відеозйомка і використання копірувально-розмножувальної техніки.